banner

Schrijverscafé in ‘verlaten’ Bibliotheek Oisterwijk


Een praktisch lege verdieping van de oude bibliotheek. Maar onze tafels en de groene stoelen staan er nog. Wat er in het nieuwe jaar gaat gebeuren met de bovenverdieping is nog onduidelijk. Hopelijk krijgen we ook in de nieuwe bibliotheek een volwaardige plek. De koffie en thee wordt nu door de catering verzorgd incl. verse roomboter koekjes!  Het pasje om onze bijdragen te kunnen kopiëren ligt klaar. We gaan beginnen. Een club enthousiaste dichters en schrijvers hebben zich achter de tafels geïnstalleerd met hun papieren. Vandaag zijn we met tienen. De samenstelling wisselt per maand, een achttal vaste leden uitgezonderd. Die zijn er altijd. Op de mailinglijst staan zo’n twintig deelnemers.

Het Schrijverscafé in de bibliotheek van Oisterwijk.

Een nieuwe deelnemer, nog niet zolang geleden in Oisterwijk komen wonen, stelt zich voor. Hij wil zijn schrijversaspiraties eens uitproberen in dit gezelschap. Zijn warme Vlaamse accent komt meteen sympathiek over. Maar eerst gaan we de bijdragen bespreken die een aantal deelnemers gemaakt hebben naar aanleiding van twee foto’s van schilderijen van Bianca, één van onze deelnemers. De verhalen en gedichten die worden voorgelezen raken de kunstenaar, maar ook de deelnemers zelf zijn onder de indruk van de kwaliteit en van de verschillende invalshoeken die de schrijvers gekozen hebben. Zelfs de grootste criticaster van ons gezelschap heeft geen sarcastisch ondertoontje in zijn commentaar. Ik probeer nog een beetje het gekozen perspectief ter discussie te stellen om niet het idee te krijgen dat we teveel aan het navelstaren zijn, maar ik weet het is overbodig. Het is gewoon goed wat er geschreven is.

Na een korte koffiepauze gaan we verder met de andere bijdragen. Een gedicht naar aanleiding van de MH17 herdenking. Ondanks de ernst van het onderwerp geeft het gedicht een stukje bevrijding van de nare gevoelens bij de dichter. Woorden verlichten.

Ontsproten aan een slapeloze nacht heeft onze nestor Jo een humoristisch gedicht op papier gezet. Lachen is ook belangrijk. En zo gaan we in een vrolijke stemming verder, het is snel half tien. Zonder vaste afspraken gaan de schrijvers en dichters weer naar huis. Tips, een stukje erkenning en waardering rijker. Voldoende geïnspireerd om weer aan de slag te gaan met een gedicht, een verhaal, blog of een boek…

De volgende keer is al snel, in verband met de decembermaand komen we niet zoals gewoonlijk, de laatste donderdag van de maand, maar de 21e december weer bij elkaar. Iedereen die het een keer wil meemaken is welkom.

Het begint om 19.30 uur en de bijdrage voor koffie, thee en kopieën is 2 euro per keer. Als je een gedicht of een stukje tekst wilt voorlezen en feed back wilt krijgen, neem het gerust mee. Liever niet meer dan één/ anderhalf A4.

Oisterwijk, 4 december 2017

Jan Mantel, deelnemer schrijverscafé Oisterwijk

 

Delen: