banner

Oud en Nieuw in Oisterwijk met een Kerstspecial (deel 53)


In een serie foto’s van oude en nieuwe straatbeelden, tonen we de historische en hedendaagse gebruiken en sferen. Hoe zag die straathoek er vroeger uit, en wat is daar nog van te zien? Oisterwijker Marnix Versteegh laat het u wekelijks zien.

Deze week deel 53 met een speciale Kerst editie:

 

De beeldengroep van de Oisterwijkse Kerststal, zoals die nu op de kiosk staat, werd in 1962 door het bestuur van de VVV geschonken aan de Oisterwijkse gemeenschap en sinds die tijd elk jaar in het centrum geplaatst. De beelden zijn van de hand van de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik, die in de jaren ’50 – ’60 vaak als gast in Oisterwijk verbleef. Hij was een bekende van Arnold Meijer, de voorzitter van de VVV. De houten beelden zijn gesneden uit één stam van een den die ooit fier in het Oisterwijkse bos stond. De beelden zijn niet alleen uniek qua vorm, maar kent ook een bijzondere symboliek en achtergrond die meer is dan de verbeelding van het kerstverhaal. Zo heeft de beeldhouwer onder meer zijn zelfportret in een van de beelden verwerkt en is een stukje historie van Oisterwijk in de beeltenis van een van de herders terug te vinden.

In de loop van de jaren hadden de beelden te lijden onder houtrot, houtworm en vandalisme. Ondanks pogingen om ze te behouden, werd het steeds moeilijker om de beelden in goede conditie te houden. Na een publicatie van John Kusters in de plaatselijke pers (1999) over de erbarmelijke conditie van de beelden deed de toenmalige wethouder Jos Schoenmakers een oproep aan vrijwilligers om de restauratie uit te voeren. Met veel vakmanschap en toewijding gingen Toon Scheepens en Patrick van den Nieuwenhuizen aan de slag. Het werd een monnikenwerk om de schade te herstellen en de beelden te conserveren. Zij hebben de beelden weten te herstellen waarbij het origineel zo dicht mogelijk benaderd werd. Ondanks allerlei tegenslagen lukte het hen om tot het huidige mooie resultaat te komen en de kerststal in ere te herstellen.

Delen: