banner

Moergestel krijgt locatie voor GGZ cliënten


Gemeente Oisterwijk heeft ingestemd met plannen voor de Oirschotseweg 73 in Moergestel, voor het plaatsen van een zogenaamde GGZ Momentum.

De locatie in Moergestel (Bron: Gemeente Oisterwijk)

GGZ Momentum is een specialistische GGZ-organisatie (SGGZ) voor alle mensen die niet meer met hun dagelijkse verantwoordelijkheden kunnen omgaan en een hulpvraag hebben die specialistische zorg verlangt. De zorg is volledig en uitsluitend onderdeel van de basisverzekering en zorgverzekeringswet. GGZ Momentum biedt géén zorg onder de WMO of Jeugdzorg. De instelling is specifiek gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met persoonlijkheidsproblematiek, eetproblematiek en persoonlijk trauma, al dan niet in combinatie met een zogenaamde ‘coping strategie’ (bijvoorbeeld een verslaving, eet- en gewichtsproblemen, processen: altijd werken, social media, gokken, kopen) en alle psychische en sociale klachten die daarmee samenhangen. De cliënten zijn mensen zoals u en ik die zich vrijwillig melden omdat ze voelen dat ze de grip over hun leven kwijt raken.

GGZ Momentum biedt haar cliënten (psycho-)therapeutische behandelingen in ambulante zorg (dagbehandelingen). Dit zijn één-op-één gesprekken met bijvoorbeeld een psycholoog, systeemtherapeut, psychiater, maatschappelijk werker, bewegingstherapeut et cetera. Dit kan ook in groepstherapie. Er vinden géén klinische opnames plaats. Dat sommige cliënten met een ‘verslaving’ kampen zorgt vaak voor vragen. Behandelt GGZ Momentum ‘de verwarde man op straat’ of de verslaafde die moet afkicken? Kort gezegd: nee, dat is echt ander werk. GGZ Momentum biedt geen pure verslavingszorg, methadonverstrekking of andere diensten die te maken hebben met ‘afkicken’. Dat is een andere doelgroep waarbij psychotherapie geen oplossing biedt.

Beoogde activiteiten
Op werkdagen wordt van grofweg 09:00 tot 17:00 therapie verleend aan cliënten en voor kleine groepen (5 tot 15 personen). Afhankelijk van de aard en omvang van de activiteiten zal de personele bezetting bestaan zeven tot vijftien medewerkers van GGZ Momentum. In specifieke situaties wordt daarnaast een overnachting aangeboden aan cliënten of personeelsleden. Indien er wordt overnacht vindt dit plaats op maandag, dinsdag, woensdag en/of donderdag. In het weekend is de locatie namelijk volledig gesloten voor zowel cliënten als personeelsleden. Tot slot zal de locatie daarnaast een aantal keren per jaar worden gebruikt om interne cursussen te geven aan medewerkers van GGZ Momentum.

Delen: