banner

KVL monument Oisterwijk krijgt een bescherming


Het KVL monument, tijdens de renovatie werkzaamheden in opspraak geweest vanwege werkzaamheden die bedreigend waren voor dit monument, staat nog steeds open en bloot op haar plek. Maar daar komt verandering in.

Bij de gemeente is een vergunningsaanvraag binnen gekomen voor een tijdelijk bouwwerk, dat de gedenknaald moet beschermen. Het beeld is nu nog onbeschermd tegen bijvoorbeeld weersinvloeden. De steensoort die is gebruikt is erg poreus en water en vorst zorgen voor afbrokkelen en vergaan. De staat van het monument is kritisch.

Het 75 jaar oude KVL monument, de wereldbol met naald van 6 meter hoog, bestaat uit Tufsteen waaruit het beeld is gevormd, en moet droog gehouden worden om verder verval tegen te gaan. In samenspraak met Monumentencommissie,  Rijks monumentendienst, Heemkundekring, Gemeente, Provincie, EKWC en de historici van Oisterwijk in Beeld werd anderhalf jaar terug een plan gemaakt het voor de toekomst te behouden. Het monument zal ingepakt worden. Dit in afwachting van een renovatie of een nieuwe beschermde plek.

 

Delen:

Geef uw reactie

Graag met gepaste bewoording. Ongepast gedrag melden via mail@oisterwijknieuws.nl