banner

Een spoor langs KVL in Oisterwijk


Met de herbestemming en renovatie van het KVL terrein, worden ook oude reeds vergane beelden teruggehaald. Zo kreeg het vroegere spoortraject vorm, weergegeven in de paden rondom het gebouw.

De lange lijn naar het laad- en losperron van de KVL in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

Voor de oplettende passant is de lange lijn van spoor naar perron zichtbaar, en op het einde is ook een draaischijf uitgebeeld. Het pad volgt het traject zoals dat vroeger werd bereden met wagons, vol met onbewerkte koeienhuiden op de heenweg, en afvalstoffen en mooie leren lappen terug richting spoornetwerk.  Het was een noodzakelijk kwaad, om de fabriek te verbinden aan het spoor, en dat mag gezegd worden, zonder dat spoor had de fabriek er nooit gestaan, of had deze nooit zo kunnen groeien.

Oud inwoners herinneren zich nog de spoorrails die over de weg liep, en waar menig fietser over is gevallen. Later zou het vervoer meer en meer via de weg worden georganiseerd, en namen vrachtwagens het zware werk over. Het spoor naar de KVL verloor haar nut, en werd buiten gebruik genomen.

In de verte was vroeger de aansluiting met het spoornetwerk van de NS (Foto; Joris van der Pijll).

Welvaart

In 2015 was het 150 jaar geleden dat Station Oisterwijk werd geopend. Een heugelijk feit. Door de aansluiting op het spoorwegnet kreeg Oisterwijk betere verbindingen met de rest van Nederland. Dat haalde het dorp uit haar isolement en bracht economische groei en welvaart. Toerisme en recreatie profiteerden ervan, maar ook landbouw, nijverheid en industrie konden zich nu snel ontwikkelen.

Boek en  DVD

De acculoc zoals die op de KVL heeft gereden trok de wagons naar de leerfabriek. (Bron: Industriespoor.nl)

De auteurs van het boek en de DVD 150 Jaar Spoor nemen u mee door honderdvijftig jaar Oisterwijkse spoorhistorie. Tijdgenoten vertellen hun herinnering aan het spoor, niet alleen op papier, maar ook in bewegende beelden. Op de bijgevoegde DVD is een serie filmdocumentaires van Oisterwijk in Beeld opgenomen over 150 Jaar Spoor in Oisterwijk. Ook de historie van het KVL spoorwegnetwerk komt uitgebreid aan bod in het boek. Het boek is rechtstreeks te bestellen bij de Stichting via het bestelformulier (klik hier) en ook verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Boekhandel Bruna, VVV Oisterwijk, het Heemcentrum van De Kleine Meijerij te Oisterwijk.

Delen: