banner

Weekendschool in Oisterwijk voor talentvolle kinderen


Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Ondanks het feit dat Nederland een ontwikkeld land is, is een stabiele en veilige leeromgeving niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Daarom slaan Stichting BOOM, Stichting OPMAAT en KVL Leermeesters en Stichting Petje af Nederland de handen ineen om de toekomstkansen van talentvolle kinderen in Oisterwijk te vergroten. Op 13 oktober a.s. wordt de intentieovereenkomst getekend om weekendschool ‘Petje af Oisterwijk’ begin 2018 van start te laten gaan.

De gemeente Oisterwijk staat bekend als welvarend. En in een welvarende stad zou elk kind de kans moeten krijgen om zijn/haar talenten te ontdekken en daarmee de basis te leggen voor een mooie toekomst. De werkelijkheid is anders. Helaas krijgen niet alle Oisterwijkse kinderen de gelegenheid te ontdekken welke talenten zij kunnen inzetten om met een goed gevulde rugzak de toekomst in te gaan. Het onderwijs in onze gemeente doet er alles aan onze kinderen te begeleiden, maar dat is voor een aantal kinderen niet voldoende. Hun leefsituatie is zodanig dat het lastig is om buiten de school ook rijke leerervaringen op te doen. Dat kan financiële oorzaken hebben, maar ook sociale of maatschappelijke oorzaken. Het kan een permanente situatie zijn, maar ook een tijdelijke. Wat ook de oorzaak is, elk kind verdient in onze gemeente alle kansen om zijn talenten te ontdekken, om zich te ontwikkelen als ondernemer van zijn eigen toekomst, met vaardigheden die perfect passen in de 21e eeuw. Dit is aanleiding om juist voor deze kinderen een weekendschool in Oisterwijk te starten op het KVL terrein, waar hun talenten volledig tot ontwikkeling kunnen komen. Gewoon, omdat zij het verdienen.

Bij Stichting Petje af leren kinderen van 10 t/m 14 jaar, in zeven blokken van vier weken op zondag, alles over een bepaald beroep of sector. Daarnaast doen de leerlingen activiteiten die gerelateerd zijn aan kunst, cultuur of gezond gedrag. Inspirerende gastdocenten verzorgen gastlessen bij de weekendschool en ontvangen de leerlingen in hun eigen werkomgeving voor een praktijkles. De leerlingen van Petje af doen nieuwe ervaringen en verfrissende ideeën op, maken kennis met inspirerende rolmodellen, ontdekken hun talenten en vormen een beeld van hun eigen toekomst- en opleidingsmogelijkheden. Iedere groep wordt begeleid door professionele coaches die de kinderen inspireren en stimuleren in hun ontwikkeling.

Stichting Petje af heeft weekendscholen in o.a. Amersfoort, Dordrecht, Utrecht, Rotterdam, Vlaardingen, Breda en breidt het werkgebied de komende jaren verder uit. Dit doet Petje af in samenwerking met lokale organisaties en met financiële steun van haar founding partners: Stichting Kinderpostzegels, het Oranjefonds en De Maatschappij, het oudste ondernemersnetwerk van Nederland.

In Oisterwijk zijn vanaf begin dit jaar Sjef L’Ortye (EVZ organisatie-advies), Jan de Laat (Vortexx), Sanne van den Hoven (Vakantieschool Oisterwijk), Corina Barten en Marjan Bastiaan enthousiast begonnen met het initiatief tot deze weekendschool. In de grote steden in Hart van Brabant zijn inmiddels al diverse weekendscholen, maar voor de Oisterwijkse kinderen zijn deze scholen te ver weg. De initiatiefgroep heeft onderzocht of er draagvlak is voor dit initiatief en of de doelgroep in de gemeente Oisterwijk aanwezig is.

De afspraken in de intentieovereenkomst tussen Petje af Nederland en de initiatiefgroep van Petje af Oisterwijk worden in de komende maanden verder uitgewerkt. Er zal een Oisterwijkse stichting worden opgericht en diverse mogelijke samenwerkingspartners en sponsoren worden benaderd; een aantal heeft hun steun al toegezegd.

Delen: