banner

Theatervoorstelling ‘Verbinding Verbroken’ in Tiliander Oisterwijk


Theatervoorstelling ‘Verbinding Verbroken’ van het NAHuis Tilburg heeft een eervolle vermelding gekregen van de jury van het Fonds van Cultuurparticipatie bij de prijsuitreiking van de Gouden C 2015 op 23 juni in de Jaarbeurs Utrecht met de quote: “In al zijn bescheidenheid een project met grote impact op de deelnemers én op de emancipatie van mensen met NAH.”

Het theaterproject ‘Verbinding Verbroken’ was een van de vijf genomineerde projecten uit 360 mededingers. In deze voorstelling brengt de spelersgroep ‘Hoofdzaak’ hun eigen ervaringen met een niet aangeboren hersenletsel voor het voetlicht. Zij laten op verrassende en indringende wijze zien wat het betekent om met een vorm van hersenletsel te leven.
De spelers zijn bezoekers van de Stichting NAHuis Tilburg, een ontmoetingsplaats voor mensen met NAH. De teksten zijn tot stand gekomen op basis van improvisatie. Ook is er gebruik gemaakt van eigen teksten en gedichten. De autobiografie ‘De leegte voorbij’ van één van de spelers, Sjak Janssen, is een inspiratiebron van de voorstelling.
De spelers willen met de theaterproductie meer bekendheid geven aan NAH en de veelal onzichtbare gevolgen. Het krijgen van een Niet Aangeboren Hersenletsel zet je leven compleet op zijn kop. Je hebt een deel van jezelf moeten achterlaten met de wetenschap dat je het nooit meer terug krijgt. Je bent veel sneller moe, hebt moeite om je te concentreren, kunt minder helder denken, bent snel afgeleid, alles gaat veel te snel. In de toenemende prestatiemaatschappij is het dan een continu gevecht voor erkenning en herkenning. Dat moet anders, sterker nog: dat moet andersom, zeggen de spelers. Het is nu aan de samenleving om in te burgeren in het NAH-bestaan.
Regisseur Rietje Beijer heeft in haar loopbaan als dramadocent en regisseur veel ervaring met het maken van voorstellingen met mensen met een beperking. Zij werkt samen met filmmaakster Myrthe Blankers, die ook een documentaire van ‘the making of’ heeft gemaakt.

Informatiemarkt v
Zondag 12 november is er van 15.30 tot 18.00 uur in Cultuurcentrum Tiliander Oisterwijk een informatiemarkt voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) en betrokkenen.

Het kan je zomaar gebeuren. Door een ongeluk, herseninfarct, hersenbloeding of een tumor kan je hersenletsel oplopen. Wij spreken dan van NAH, een niet aangeboren hersenletsel. In één klap staat je leven op zijn kop. Plotseling ben je aangewezen op hulpverlening. Je moet je beperkingen proberen te verwerken en ermee leren omgaan. Jaarlijks worden tussen de 100.000 en 120.000 mensen het slachtoffer van een vorm van hersenletsel. De gevolgen zijn heel verschillend, maar het lichamelijk, cognitief en emotioneel functioneren is vaak chronisch aangetast in meer of mindere mate. Vaak zijn de gevolgen niet altijd zichtbaar, waardoor deze mensen een vergeten groep vormen. Het zorgaanbod voor mensen met NAH is heel divers. Er zijn vormen van begeleid wonen, familiezorg, fysiotherapeutische hulp, zorgateliers, instanties die helpen bij de financiën etc. Het lastig is de weg te vinden in het versplinterde zorgaanbod, waardoor veel mensen tussen de wal en het schip vallen. Reden genoeg dus om mensen met NAH en hun directe omgeving de aandacht te geven die zij nodig hebben. Een aantal zorgaanbieders van NAH in Oisterwijk heeft zich daarom verbonden in een gezamenlijke presentatie van hun specifieke zorgaanbod. Op deze manier wordt de Oisterwijkse gemeenschap in de meest brede zin en op aantrekkelijke wijze geïnformeerd over wat er zoal aan faciliteiten geboden wordt aan mensen met NAH.

Het NAHuis Tilburg, Gemeente Oisterwijk, ContourdeTwern, Team Kiemuur, RIBW Brabant, MEE, CARE, SIZA, LAS psychologie en Zorgatelier, Sport – en Zorgatelier Oisterwijk en Zorgatelier Buiten zijn voor iedereen herkenbaar aanwezig op de informatiemarkt. Zij verschaffen alle gewenste informatie en beantwoorden alle vragen over NAH. Zij kunnen ook een afspraak maken voor een gesprek op een later moment. Bij vertrek krijgt iedereen een informatiemapje aangeboden, waarin de informatie van alle zorgaanbieders gebundeld is.

Voorafgaand aan deze informatiemarkt wordt de theatervoorstelling ‘Verbinding Verbroken’ gespeeld. De spelers van theatergroep ‘Hoofdzaak’ zijn bezoekers van het NAHuis Tilburg. Zij zijn mensen met NAH, die hun eigen verhaal vertellen, ondersteund met filmbeelden en muziek. Op deze manier laten zij op verrassende en indringende wijze zien wat het betekent om met NAH te leven. Na afloop kan men vragen stellen aan de spelers en ervaringen met hen of andere lotgenoten delen.

 

Delen: