banner

KVL monument Oisterwijk in gevaar (+Film)


Het KVL monument, in juli vorig jaar in opspraak geweest vanwege werkzaamheden die bedreigend waren voor dit monument, staat nog steeds open en bloot op haar plek. Onbeschermd tegen bijvoorbeeld aanstoten van een graafmachine en ook weersinvloeden laten hun sporen na. Met regen en straks ook vorst op komst, groeien de zorgen van enkele betrokken leden uit de werkgroep.

Bekijk de film, en lees verder onder de film…

De foto laat recent graafwerk zien rondom het monument. Van enige afscherming is op dit moment geen sprake; gemeentelijk toezicht en aangescherpte regels beschermen het monument (Foto: Joris van der Pijll).

De steensoort die is gebruikt is erg poreus en water en vorst zorgen voor afbrokkelen en vergaan. De staat van het monument is kritisch. Medio 2016, is aangegeven dat graafmachines die in de buurt van het monument komen een ernstig risico vormen, onder andere vanwege trillingen, fundatie verzakking en risico op aanstoten. Volgens de gemeente is er tijdens werkzaamheden dagelijks toezicht en zijn er duidelijke regels met extra voorwaarden, waaraan de werklui zich moeten houden. Binnenkort wordt er gras ingezaaid rondom het monument.

Stratenmakers zijn rondom het monument bezig met de aanleg van parkeervakken en paden; daartussenin komt gras (Foto: Joris van der Pijll).

Het 75 jaar oude KVL monument, de wereldbol met naald van 6 meter hoog, bestaat uit Tufsteen waaruit het beeld is gevormd, en moet droog gehouden worden om verder verval tegen te gaan. In samenspraak met Monumentencommissie,  Rijks monumentendienst, Heemkundekring, Gemeente, Provincie, EKWC en de historici van Oisterwijk in Beeld werd een jaar terug een plan gemaakt, en heeft Boei besloten eigenaar te willen worden van dit monument en het voor de toekomst te behouden.

Het monument zou daarop ingepakt worden. Dit in afwachting van een renovatie of een nieuwe beschermde plek. Ook werd gedacht aan een overkapping. Een en ander is nog niet gerealiseerd. Dat een ongeluk op de KVL in een klein hoekje zit, hebben provincie en historici eerder helaas moeten ervaren toen een niets vermoedende schilder een historische muurschildering overschilderde. Deze schildering was niet meer te redden. Diverse historici willen dat noodlot voor ‘de naald’ voorkomen.

De Provincie Brabant, eigenaar van het monument, geeft desgevraagd geen reactie en ook beoogd eigenaar Boei geeft geen commentaar.

 

 

 

 

 

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *