banner

Jubileumfeest Kerhovense Molen Oisterwijk


Afgelopen zaterdagavond 26 augustus werd bij Van Riel in Heukelom het 25-jarig bestaan van de stichting De  Kerkhovense Molen gevierd. Samen met alle vrijwilligers en de leiding en medewerkers van Amarant. Op deze gezellige avond waren ze te gast bij Monument van Riel in Heukelom. Historisch liggen er namelijk een aantal verbanden tussen de familie van Riel en de Kerkhovense Molen.

Vanaf 1895 was de molen eigendom van Adriaan van Riel, de grootvader van Marcel van Riel. Toen in 1952 de molen werd verkocht aan de gemeente Oisterwijk en een andere functie kreeg (jeugdherberg) werd een deel van het binnenwerk gesloopt en verwerkt in café het Molentje (destijds eigendom van de fam. van Riel).

En nu, 25 jaar nadat de stichting is opgericht en de molen heeft gekocht, vieren ze dat bij een nazaat van de vroegere eigenaar. Marcel en Angèle van Riel boden een zeer hartelijke ontvangst. Met ruim 100 mensen hebben ze daar een hele gezellige avond gehad. Er was van alles te zien, en met uitleg van Marcel en Angèle. Zij bieden een verzameling curiosa die je nooit eerder bij elkaar hebt gezien. Onder het genot van een hapje en een drankje werd uitgebreid stil gestaan bij de gebeurtenissen van de afgelopen jaren en er waren ook twee jubilarissen in hun midden: Jan Scheirs en Hub van Erve, beiden molenaars van het eerste uur. Zij werden uitgebreid in het zonnetje gezet. Beiden hebben de molen draaiende gehouden vanaf 1980, toen de molen nog eigendom was van de gemeente. In 1992 waren beiden de grote animators die, samen met 4 ondernemende Oisterwijkers, de huidige stichting hebben opgericht, de molen hebben aangekocht van de gemeente en een grootscheepse renovatie realiseerden. Jan en Hub zijn inmiddels de nestors binnen het huidige bestuur.

Ook werd op deze avond een film gepresenteerd, gemaakt door Joost en Hennie van den Berg van de vrijwilligersvereniging Oisterwijk in Beeld. Hierin zijn alle aspecten van de molen verwerkt. Van de akkers waarop het graan wordt verbouwd tot het vullen van de zakjes met meel. Ook de bestelling van andere producten tot en met de verkoop in de winkel. Biet te vergeten onze schitterende molentuin, waar ca 15 vrijwilligers werkzaam zijn, komt in al zijn schoonheid in beeld. Kortom, een film waarin iedere vrijwilliger zich herkent en zich ook bezig ziet in en rondom de molen. Ook de mensen van Amarant kwamen uitgebreid in beeld. Joost en Hennie zijn al langer actief om de molen bij allerhande gelegenheden te promoten en dat was voor het bestuur een reden om ze te benoemen tot “ambassadeur van de molen”!

Na een enerverende avond ging iedereen weer huiswaarts met heel veel nieuwe indrukken, en het goede gevoel dat zij als één team een mooie bijdrage leveren aan het in werking en in stand houden van een schitterend monument.

 

Delen: