banner

Vrijwilligers helpen vrijwilligers bij Oisterwijkse molen


De stichting de Kerkhoven Molen bestaat in 2017 al weer 25 jaar. Jan Massuger is de kartrekker van de activiteitencommissie van de Kerkhovense molen. Als mede-organisator van alle feestelijkheden benaderde hij, al in de zomer van 2016, Joost en Hennie van den Berg van Oisterwijk in Beeld en vroeg of zij een korte documentaire wilden maken over de Kerkhovense molen. Hij kreeg meteen een volmondig “ja, leuk!”

Oisterwijk in Beeld maakte met Jan een opzet en ze kregen de enthousiaste medewerking van de vrijwilligers van de molen. “De eerste opnamen voor deze film werden al in september 2016 gemaakt”, zo vertelt Joost van den Berg van Oisterwijk in Beeld.  “De bedoeling was om het maalproces en alle activiteiten van de vrijwilligers goed in beeld te brengen. De kijker te laten zien wat vrijwilligers tot stand kunnen brengen.” Het duurde ruim 10 maanden voordat alle opnames gemaakt waren en er een mooi geheel ontstond. Met het monteren van de beelden waren de mensen van Oisterwijk in Beeld nog een weekje zoet.

Van spelt tot brood

De molenaar aan het werk in de Oisterwijkse molen (Foto: Oisterwijk in Beeld).

De molenaars malen het koren en in dit geval ook spelt, dus ging Oisterwijk in Beeld naar het speltveld in Liempde waar het allemaal begint. Twee kleine ongelukjes met een drone opname daargelaten, verliepen de opnames voorspoedig. De molenaars blijken super fanatieke mannen met passie voor het malen. Dat bleek onlangs nog eens extra toen Hub van Erve een koninklijke onderscheiding ontving voor zijn vele activiteiten voor dit oude ambacht. Ook daarvan maakten de vrijwilligers van Oisterwijk in Beeld een leuke reportage, die behalve op hun site, ook op de site van de Kerkhovense molen staat.

Naast de molenaars zijn ook de vrijwilligers en medewerkers van Amarant in de molenwinkel enthousiast over hetgeen zij verkopen in de winkel en op het terras. Vele klanten hebben er inmiddels de weg hebben gevonden, zo zagen de filmers. De grond rondom de molen geeft de vrijwilligers in de tuin de gelegenheid om puur biologische groenten en fruit te telen en hun betrokkenheid en enthousiasme viel op, tijdens de opnames. “We maken graag voor andere verenigingen filmpjes als er iets bijzonders is, zoals in 2016 voor Asterius (170 jaar) en Trappaf (50  jaar) en altijd valt de enorme betrokkenheid van de vrijwilligers op. Dat maakt het voor ons, Oisterwijk in Beeld mooi om dat vast te leggen”, zo geeft Hennie van den Berg aan.

Dit en andere aspecten komen aan bod in deze sfeervolle en informatieve documentaire waarin het enthousiasme van de vrijwilligers afspat. Een echte mooie Oisterwijk in Beeld film zoals u die van hen gewend bent. De film duurt bijna 15 minuten en is vanaf 27 augustus te zien op deze website.

Hier alvast een klein ‘spelt sluiertje’

 

Delen: