banner

Uw bezoek op steenworp afstand meer dan waard!


In de buurt, ofwel ‘op steenworp afstand’ van recreatief Oisterwijk, treffen we in Tilburg het Textiel Museum. Gehuisvest in een voormalig textielfabriek, met machines en stoommachine!

Een stoommachine voor de aandrijving van machines (Foto: Joris van der Pijll)

In tegenstelling tot de mogelijke verwachting (in verhouding lopen er veel dames rond) biedt het textiel Museum niet alleen een ruim aanbod aan kunst, kleur, stoffen en creatieve inspiratie, maar ook een hele mooie combinatie met de ‘meer voor mannen’ interessegebieden. De industriële ontwikkeling, techniek van toen en nu, cultuurhistorie en industrieel erfgoed worden getoond met films, afbeeldingen. Ook zijn er een groot aantal nog werkende installaties, aangedreven door een enorme stoommachine. Vergelijkbaar met die op de Oisterwijkse KVL, echter enkelvoudig en zonder stroomgenerator, maar nog met aandrijfstangen en aandrijfriemen.

Creatieve inspiratie voor werken met wol (Foto: Joris van der Pijll).

Van de nog ruwe wol, of plantaardige vezels, toont het museum de weg naar wollen dekens en linnen. Maar ook de bewerking tot eenvoudige stoffen, ouderwetse bewerkingen met de hand, eenvoudige machinale bewerking, verdere ontwikkeling naar elektronische- en later computergestuurde bewerkingen. Inweven van figuren, motieven, verf- en drukperstechnieken en het fabriceren van unieke stoffen, tot en met de jurk van Maxima, het komt allemaal aan bod.

Modern en authentiek komen samen in het gebouw (Foto: Joris van der Pijll).

Het gebouw tot slot, een combinatie van de authentieke gerestaureerde gebouwen en gedeeltelijk hedendaags modern omhuld, is architectonisch erg interessant.

Ofwel, het Tilburgse Textiel Museum is een bezoek door de inwoners en recreanten van Oisterwijk meer dan waard!

 

 

 

Delen: