banner

Winkels Oisterwijk illegaal open op zondag


Ondanks de duidelijke regelgeving en vastgestelde koopzondagen, zijn er diverse winkels die op alle zondagen hun deuren openen.

Wie op een reguliere zondag door het centrum van Oisterwijk loopt, al of niet aangetrokken door een advertentie met ‘zondag open’, zal opmerken dat sommige winkels wel, en sommige winkels niet open zijn. Onder andere twee drogisterijen, een kledingwinkel en een boekhandel. Elders in Oisterwijk kennen we ook meubelzaken die op zondagen open zijn. ‘Dat komt omdat wij bij een landelijke winkelketen behoren, en we dus open zijn,’ aldus een van de winkelmedewerkers. Tegen alle regels in, want de reguliere zondagen zijn er alleen voor supermarkten en winkels met levensmiddelen. Alleen op de door de gemeente vastgestelde koopzondagen mogen ook andere winkels hun deuren openen. ‘Als er geen ontheffing is voor de zondag mag een winkel niet open zijn,’ aldus een woordvoerder van de gemeente.

Uitzondering op de regels zijn levensmiddelen, die mogen iedere zondag worden aangeboden (Foto: Joris van der Pijll).

Illegaal dus, maar er wordt nog niet ingegrepen. Gemeente: ‘De gemeente Oisterwijk heeft het niet geconstateerd. En er is geen verzoek om handhaving binnen gekomen.’ Bezoekers aan het centrum, afgekomen op de openingstijden van die paar winkels, verbazen zich dat bijna alles dicht is, en gaan teleurgesteld weg uit het bijna stille centrum. Ondernemers die gesloten blijven, zien een stukje van hun omzet gaan naar de winkels die wel open zijn. Afspraken die gemaakt worden met Centrum Management en gemeente, worden niet nageleefd.

Dat het slechte reclame is voor het anders gezellige centrum van Oisterwijk, is in ieder geval voor deze zondagsbezoeker duidelijk: ‘Ik kom naar Oisterwijk omdat ik las dat alle winkels open waren, maar dat is dus niet zo.’  Frits Knibbeler van het Centrum Management steunt de keuze van deze winkelketens om op alle zondagen open te zijn:  ‘Er is klaarblijkelijk steeds meer een groeiende behoefte in deze tijd aan een verruiming van de openingstijden van winkels. Zeker op de zondag die dan een voorkeur geniet. In ons geval kunnen we als Centrummanagement het plaatselijke ondernemerschap met bijbehorende zakelijke keuzes enkel waarderen en ondersteunen. Legio voorbeelden van eenzelfde aard zijn meer regel dan uitzondering aan het worden. Dit rechtvaardigt dan ook de keuzes die ondernemers maken om hun bedrijf gezond te houden en de concurrentie op een afstand. Wij zijn ook van mening dat het aantal winkels en bedrijven met ruimere openingstijden in de nabije toekomst enkel maar toeneemt.’

Veel kleinere winkels met beperkt personeel, zo is al jaren bekend, hebben echter erg veel moeite met die extra zondagen. Het nu al ruimere aanbod van goedgekeurde koopzondagen zorgt voor een zware druk op de persoonlijke en personele bezetting. Meedoen met de trend om alle zondagen open te zijn, overigens nog steeds een illegale situatie, zit er voor veel lokale winkeliers niet in. Bijkomend gevolg is dat diverse winkels op andere tijden hun deuren sluiten, en daarmee zorgt deze ontwikkeling op die dagen voor een onvolledig winkelaanbod in het toch goed en compleet ingerichte Oisterwijkse ‘winkelwarenhuis’.

 

Delen: