banner

Beeldkracht voor mensen met geheugenproblemen


Vorig jaar heeft Beeldkracht Oisterwijk, atelier voor mensen met geheugenproblemen, 2 extra activiteiten georganiseerd in de zomer, buiten de reguliere lessen in het atelier. Mede dankzij de ondersteuning door Migo en Stichting de Schuur, hebben mensen met geheugenproblemen 2 dagen heerlijk kunnen tekenen en schilderen in de Oisterwijkse natuur en daar ook andere natuurbelevers ontmoet. Deze activiteit was ook toegankelijk voor mensen buiten het reguliere atelier, die op deze laagdrempelige manier konden kennismaken met onze aanpak en visie.

Veel mensen met geheugenproblemen zitten thuis en worden steeds minder actief. Door wekelijks samen te schilderen en met kunst bezig te zijn worden zij geactiveerd en maken ook weer deel uit van een sociaal maatschappelijke context . Er komt weer iets uit je handen en er is communicatie, je wordt uitgedaagd en gestimuleerd; denken en doen; goed voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen.

In het volgende filmpje komen cursisten van het atelier én van Beeldkracht Buiten zelf aan het woord:


Beeldkracht Buiten heeft daarnaast de doelstelling om het beeld dat bestaat t.a.v. dementie, wat te nuanceren. Het is belangrijk dat mensen met dementie zichtbaar worden op een positieve manier; dat zij blijven participeren in onze samenleving! We zetten hiermee Oisterwijk op een positieve manier op de kaart als Dementievriendelijke Gemeente.

In juni 2017 organiseren we wederom extra activiteiten ( naast het reguliere atelier),die algemeen toegankelijk zijn voor mensen met geheugenproblemen.

Op 28 juni geven we vervolg aan Beeldkracht Buiten; workshops buiten in de natuur, tekenen en schilderen in een andere, inspirerende omgeving, natuur BELEVING; er helemaal even tussen uit; een fijne ervaring evt. met dierbaren en mantelzorgers.

Op 13 juni: Een bijzondere variant daarop wordt: Beeldkracht Mobiel! Met de Parel Express naar de bossen en daar tekenen en schilderen, ergens koffie drinken en op een andere plek wederom aan het werk, samen ergens afsluiten met een werkbespreking en iets lekkers. Kortom: een mobiel atelier in de Parel Express! ( m.m.v. De Parel Express en boswachter Frans Kapteijns)

Doel van beide activiteiten:
• Werken in en beleven van de natuur door mensen met geheugenproblemen, natuur als inspiratiebron voor beeldend werk.
• Er echt even helemaal uit zijn, samen iets ervaren en beleven ( ook toegankelijk voor mantelzorgers, familie) Mensen met geheugenproblemen ( de kunstenaars) nemen iemand mee uit, i.p.v. andersom. Boswachter Frans Kapteijns vertelt onderweg over natuur en andere interessante zaken .
• Mensen met geheugenproblemen die geen lid zijn van het atelier kunnen op een laagdrempelige manier met de werkwijze van beeldkracht kennismaken en ervaren hoe fijn het is om je leefwereld en emoties uit te drukken in beelden.
• De ontmoeting! Tussen mensen met dementie en de Oisterwijkse samenleving.

Voor informatie over beide activiteiten kunt u contact opnemen met Ellen Geerts 013-5284033 beeldkracht@ellengeerts.nl of Annie de Piena secretarisbeeldkracht@gmail.com

Delen: