banner

Expositie Dementie als Kunst in Oisterwijk


Op 21 januari van 14.00 – 15.00 uur is in Bibliotheek Oisterwijk de opening van de expositie te bezoeken van kunstatelier Beeldkracht Oisterwijk, waar “kunstenaars” mensen met geheugenproblemen of dementie zijn.

Ellen Geerts, initiatiefnemer Beeldkracht Oisterwijk: “Waar bij de ziekte dementie vooral gedacht wordt aan verandering en verlies, gaan wij uit van wat er nog wél kan, van verborgen kracht, van talenten die niet eerder zijn aangesproken. Wij zetten in op mogelijkheden van mensen om op een zinvolle en positieve manier vorm te geven aan emoties en leefwereld. Ondanks geheugenproblemen is het mogelijk iets nieuws te starten dat zich positief kan ontwikkelen! Beeldende kunst is de leidraad; d.m.v. beelden en verbeelden komt communicatie tot stand, een hernieuwd contact tussen de mens met dementie en zijn/haar omgeving. Hier vinden mensen hun persoonlijkheid terug.”

Eerder was wethouder Peter Smit onderwerp van de kunst.

Spelmateriaal

Oisterwijk, als Dementie Vriendelijke koploper Gemeente besteedt veel zorg aan dit landelijk belangrijke thema. Het aantal mensen met dementie in Nederland neemt jaarlijks toe. Meer en meer mensen met dementie blijven zelfstandig wonen, waardoor de zorg aan hen door steeds meer verschillende mantelzorgers verleend wordt. Mantelzorgers die niet altijd even goed op de hoogte zijn van het onderwerp. De Bibliotheek is een ontmoetingsplaats waar kennis en verhalen die leven in de maatschappij gedeeld kunnen worden. De bibliotheek heeft een grote collectie over dementie, met informatieve boeken, voorleesboeken geschikt voor mensen met geheugenverlies, maar ook boeken en spelmateriaal van vroeger; de tijd waaraan mensen met dementie de helderste herinneringen hebben. Tijdens de opening van de expo zal het aanbod van de bibliotheek verder belicht worden. Voor mantelzorgers en professionals die te maken hebben met mensen met geheugenproblemen is dit een interessante mogelijkheid om eens te kijken hoe divers materiaal ondersteunend kan werken.

Beelden spreken

In de tentoonstelling exposeren de cursisten van Beeldkracht Oisterwijk een keuze uit hun recente werk. Verschillende technieken en uitgangspunten worden getoond. Het werk dat is ontstaan n.a.v. letters, gebruikt om hun verwijzing naar inhoud, maar ook als grafische vorm, past natuurlijk uitstekend in een omgeving waar alles draait om boeken, tekst en inhoud. Cursisten ontmoeten elkaar wekelijks in het atelier (schilderlokaal van de Krekul) waar wordt getekend en geschilderd onder begeleiding van initiatiefnemer Ellen Geerts ( beeldend kunstenaar).
“We hopen de bezoekers van de bibliotheek te verrassen en te inspireren met expressief, kleurrijk, ingetogen en ontroerend werk !”

 

Delen: