banner

Grote brand op KVL Oisterwijk


In de nacht van 27 op 28 februari 1923 wordt Oisterwijk opgeschrikt door het felle geluid van de stoomfluit…

brand-kvl-oisterwijk

Een pagina uit het boek, één van de honderd verhalen over KVL Oisterwijk.

100 Verhalen van de looierij

Het zal u niet zijn ontgaan, dat er een omvangrijk boek in de maak is over de KVL, de Koninklijke Verenigde Lederfabrieken, ooit de grootste leerlooierij van Europa en de trots van vele Oisterwijkers. Bij de presenatatie met diverse activiteiten is iedereen van harte welkom.

Samen met harmonie Asterius staat Oisterwijk in Beeld op 23 oktober om 14.30 uur garant voor een bijzondere, feestelijke presentatie van het eerste boekexemplaar over de 100-jarige KVL. Dit vindt plaats in Kafé Van Leer aan de Almystraat 14, georganiseerd door of liever gezegd met Oisterwijk in Beeld, de piepkleine maar zeker enthousiaste vereniging. Door telkens samenwerkingsverbanden aan te gaan, lukt het deze club om films en evenementen van formaat neer te zetten. Ook nu zal de uitreiking van het boek, op 23 oktober, in Kafė van Leer, geen saaie bedoening worden. Integendeel: harmonie Asterius heeft spontaan aangeboden om bij de boekuitreiking een aantal werken te spelen. Zij doen dit naar aanleiding van de documentaire die Oisterwijk in Beeld eerder dit jaar met veel liefde voor Asterius maakte ter gelegenheid van hun 170-jarig bestaan. Die film werd getoond tijdens het prachtige jubileumconcert, eerder dit jaar, waarbij duidelijk te horen was dat Asterius een club met muzikale ambitie is.

Kunst en cultuur

Bij de boekpresentatie zijn er ook schilderijen te bewonderen van de KVL. In het café op KVL is sinds kort ook een reeks foto’s van het productieproces te zien, samengesteld door Oisterwijk in Beeld. En, vanaf eind oktober kunt u ook een historische wandeling met o.a. geluid en filmbeelden aanvragen, gebaseerd op de ervaringen, opgedaan bij het samenstellen van het boek. Voor het boek heeft Oisterwijk in Beeld een schrijverscollectief opgericht met daarin Hennie van den Berg, Ad van den Oord, Joost Wagenmakers, Joris van der Pijll, Piet Jacobs, Joost van den Berg en Bas Hopstaken. In iets minder dan een jaar werden bijzondere verhalen, anekdotes, historische ontdekkingen, over afdelingen, over mensen, de sociale kant, het harde werken, de omstandigheden, de veranderingen, reorganisaties, en nog veel meer beschreven en verbeeld.

Uitdaging

Anton van Dorp, van de uitgeverij Stichting Het Kwartier van Oisterwijk, bedacht dat het boek 100 verhalen moest bevatten en dat het boek bij het 100-jarig bestaan van de KVL, in oktober van dit jaar, gepresenteerd moest worden. Een hele klus, want waar te beginnen? Gelukkig zijn er enkele oud-KVL-medewerkers die nog contact hebben met hun vroegere collega’s en zo ontstond er een lange lijst van mensen met wie de schrijvers spraken. De basis voor een geweldig mooi boek over 100 jaar Koninklijke Verenigde Leder in Oisterwijk.

Aanmelden voor de presentataie op 23 oktober kan via joost@oisterwijkinbeeld.nl, of kom op 30 oktober naar de KVL, dan is er ook een mogelijkheid het boek te kopen.

 

Delen: