PGB Oisterwijk

Boek 100 Jaar KVL vordert


Iedereen weet inmiddels dat het terrein van de voormalige leerlooierij grote veranderingen ondergaat. Er is veel afgebroken en ook weer opgebouwd. Het bruist van activiteiten en initiatieven.

100 Jaar KVL

Het EKWC, waar vroeger de Ververij gevestigd was, krijgt straks een doorgang voor bezoekers en vormt daarmee een belangrijke verbinding naar het centrum. Waar ooit juffrouw Biemans met de kinderen onder de hoogtezon liep, wordt druk getimmerd en gemetseld om er ruimte te bieden aan een bedrijf gespecialiseerd in online examen software. De stoommachine glimt weer. Het voormalige Ketelhuis heet nu de Leerfabriek Events waar bekende artiesten en vele muziekliefhebbers hun weg vinden. Het voormalige Expeditie Magazijn is omgetoverd tot het trendy Kafé Van Leer. Zo krijgen resterende oude gebouwen een nieuwe functie en daarmee is het voortbestaan van dit erfgoed complex (grotendeels) gegarandeerd. Het U-gebouw waar ooit de Finish afdeling gevestigd was, is nog onderwerp van discussie. Het is te hopen dat ook dit kolossale pand snel gerenoveerd wordt en een mooie invulling krijgt. Tussen 1916 en 2000 gonsde het hier al van de bedrijvigheid en verdienden honderden mensen er hun brood. Dat veel Oisterwijkers de weg naar de KVL weer weten te vinden, blijkt uit de vele aanmeldingen voor een rondwandeling dat het team van de provincie maandelijks ontvangt. Ook op de Open Dag op 22 mei verwachten zij weer veel belangstellenden. De KVL is weer onderwerp van gesprek, zoals dat bijna 100 jaar lang is geweest.

 

Boek

100 jaar kvl boek machine joost van den berg 20 4 2016“De toekomst wordt bepaald door het herinnerende verleden,” is een uitspraak van de Nederlandse dichter en schrijver Louis Ferron. Dat is ook de achterliggende gedachte van een schrijverscollectief dat hard werkt aan het boek “100 Verhalen van de looierij”. De kleine vereniging Oisterwijk in Beeld heeft samenwerking gezocht met uitgeverij Het Kwartier van Oisterwijk en enkele deskundige vrijwilligers om een boek samen te stellen waarin oud medewerkers hun eigen verhaal vertellen over hun belevenissen bij de KVL. Zij zijn een bron van informatie, soms vrolijk en soms bewogen, maar altijd gepassioneerd verteld. Het schrijverscollectief mag zich gelukkig prijzen met enkele sponsoren die dit initiatief graag ondersteunen. Het team van de Leerfabriek KVL heeft ruimte beschikbaar gesteld in Kafé Van Leer, waar de meeste gesprekken plaatsvinden en ook u welkom bent! Er zijn diverse fondsen aangesproken en ook de club “Vrienden van de KVL” groeit gestaag. Wekelijks komen aanmeldingen binnen bij info@oisterwijkinbeeld.nl. Hierdoor wordt het boek straks betaalbaar voor iedereen. Dankzij al deze bijdragen kunnen straks alle Oisterwijkers worden geïnformeerd en herinnerd aan het verleden om aan de toekomst te kunnen bouwen. Het boek zal op 23 oktober worden gepresenteerd en is in de voorverkoop te bestellen via www.oisterwijkinbeeld.nl

Delen:

Geef uw reactie

Graag met gepaste bewoording. Ongepast gedrag melden via mail@oisterwijknieuws.nl