PGB Oisterwijk

Doe mee en win 150 Jaar Spoor in Oisterwijk


Het lijkt al even terug, maar ongeveer een half jaar geleden kwam het uit, het boekje met DVD over 150 Jaar Spoor in Oisterwijk. 

‘Met heel veel genoegen heb ik het gelezen en herlezen. Een zeer belangrijke aanwinst van de geschiedenis van Oisterwijk en omgeving. Een dik compliment is minimaal op z’n plaats…’ en ‘Het boekje is een aanwinst voor onze verzameling. Wij verzamelen al ruim 50 jaar ondermeer ansichtkaarten over Spoor- en tramwegen in Nederland.’

Deze week geven we er eentje van weg aan onze lezers, zomaar, voor de liefhebber. Via onze facebookpagina (klik hier) kan je meedoen en je maakt kans!

Over het boekje en de DVD 150 Jaar Spoor

In de boeken ook een DVD over 150 Jaar Spoor en 100 Jaar Vennentheater

In het boek ook een DVD met films over 150 Jaar Spoor.

In 2015 is het 150 jaar geleden dat Station Oisterwijk werd geopend. Een heugelijk feit. Door de aansluiting op het spoorwegnet kreeg Oisterwijk betere verbindingen met de rest van Nederland. Dat haalde het dorp uit haar isolement en bracht economische groei en welvaart. Landbouw, nijverheid en industrie profiteerden ervan, maar ook toerisme en recreatie konden zich nu snel ontwikkelen. Bossen en vennen en ook het Natuurtheater trokken veel bezoekers. Op het station was het een komen en gaan met soms zelfs koninklijk bezoek. Kortom, het leven in dit Brabantse dorp veranderde ingrijpend. Ook het aanzien van Oisterwijk veranderde. Lag het station in het begin aan de rand van het dorp, nu ligt het er als het ware midden in en is de spoorlijn geen buitengrens, maar een lijn waar het dorp omheen is gegroeid. Stoomlocomotieven doen het station nauwelijks meer aan en door de elektrificatie zijn ook de wachthuisjes uit het straatbeeld verdwenen. Een zwarte dag was de ontploffing van de munitietrein op 16 september 1944 waardoor in de nabijheid van het goederenemplacement geen steen meer op de ander bleef.

De auteurs nemen u mee door honderdvijftig jaar Oisterwijkse spoorhistorie met als uitgangspunt het markante witte stationsgebouw. Tijdgenoten vertellen hun herinnering aan het spoor, niet alleen op papier, maar ook in bewegende beelden. Op de bijgevoegde DVD is een serie filmdocumentaires van Oisterwijk in Beeld opgenomen over 150 Jaar Spoor in Oisterwijk.

Het boek is rechtstreeks te bestellen bij de Stichting via het bestelformulier (klik hier) en ook verkrijgbaar bij Boekhandel Oisterwijk, Boekhandel Bruna, VVV Oisterwijk, het Heemcentrum van De Kleine Meijerij te Oisterwijk.,

Delen: