banner

Nieuwe Oisterwijkse boeken gepresenteerd (+ Film)


Vanmiddag, zondag 6 september, werden in Tiliander Oisterwijk twee nieuwe uitgaven van Stichting Het Kwartier van Oisterwijk gepresenteerd. De delen 5 en 6 in de Oisterwijkse Historische Brochurereeks, met de titels Honderd jaar Vennentheater en 150 Jaar Spoor in Oisterwijk, gaan respectievelijk over de rijke en diverse geschiedenis van het honderdjarige Oisterwijkse openluchttoneel en de gevolgen en gebeurtenissen van de komst van het spoor, nu 150 jaar geleden. Lees er over en bekijk de film, onderaan deze pagina.

Na een informatief vraaggesprek tussen de auteurs, waarin werd gesproken over de totstandkoming van de boekwerken, werd het eerste exemplaar van Honderd jaar Vennentheater aangeboden aan de in Oisterwijk allom bekende acteur Peter Deen; burgemeester Hans Janssen nam het eerste exemplaar van 150 Jaar Spoor in Oisterwijk in ontvangst.

Films

Uniek in deze beide producties is de samenwerking met de lokale filmmakers. Oisterwijk in Beeld heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan een aantal filmdocumentaires over de komst van het spoor en diverse betrokkenen geïnterviewd; Lovo bracht eveneens in enkele filmdocumentaires de geschiedenis van het Oisterwijkse openluchttoneel in beeld. In beide boekwerken is een DVD gevoegd met deze producties. De films vormen een unieke en bezienswaardige aanvulling op de tekst en foto’s in de historische brochures.

Oisterwijker Harrie Marsé vertelt in het boek 150 Jaar Spoor in Oisterwijk over de herinneringen aan zijn jeugd en het werk van zijn vader Cees, hier aan het werk bij de spoorovergang van de Udenhousteweg (Foto: Privé archief fam. Marsé).

Oisterwijker Harrie Marsé vertelt in het boek 150 Jaar Spoor in Oisterwijk over de herinneringen aan zijn jeugd en het werk van zijn vader Cees, hier aan het werk bij de spoorovergang van de Udenhousteweg (Foto: Privé archief fam. Marsé).

150 Jaar Spoor in Oisterwijk

150 Jaar Spoor in Oisterwijk 1865-2015, het is de volledige titel van een 124 pagina’s tellend boekwerk met veel illustraties, waar mogelijk in kleur. Anton van Dorp en Joris van der Pijll tekende voor de samenstelling van de veelal recreatief verhalende teksten; Joost van den Berg bracht met zijn team de DVD tot stand.

In 2015 is het 150 jaar geleden dat Station Oisterwijk werd geopend. Een heugelijk feit. Door de aansluiting op het spoorwegnet kreeg Oisterwijk betere verbindingen met de rest van Nederland. Dat haalde het dorp uit haar isolement en bracht economische groei en welvaart. Landbouw, nijverheid en industrie profiteerden ervan, maar ook toerisme en recreatie konden zich nu snel ontwikkelen. Bossen en vennen en ook het Natuurtheater trokken veel bezoekers. Op het station was het een komen en gaan met soms zelfs koninklijk bezoek. Kortom, het leven in dit Brabantse dorp veranderde ingrijpend. Ook het aanzien van Oisterwijk veranderde. Lag het station in het begin aan de rand van het dorp, nu ligt het er als het ware midden in en is de spoorlijn geen buitengrens, maar een lijn waar het dorp omheen is gegroeid. Stoomlocomotieven doen het station nauwelijks meer aan en door de elektrificatie zijn ook de wachthuisjes uit het straatbeeld verdwenen. Een zwarte dag was de ontploffing van de munitietrein op 16 september 1944 waardoor in de nabijheid van het goederenemplacement geen steen meer op de ander bleef.

De auteurs nemen u mee door honderdvijftig jaar Oisterwijkse spoorhistorie met als uitgangspunt het markante witte stationsgebouw. Tijdgenoten vertellen hun herinnering aan het spoor, niet alleen op papier, maar ook in bewegende beelden. Op de bijgevoegde DVD is een serie filmdocumentaires van Oisterwijk in Beeld opgenomen over 150 Jaar Spoor in Oisterwijk.

Honderd jaar Vennentheater

Het honderdjarige openluchttoneel in Oisterwijk kent een rijke historie; hier een scène uit de uitvoering van Calendar Girl, waarin de spelers ‘uit de kleren’ gingen voor de foto’s van een kalender. Het spraakmakende resultaat van die fotoshoot pronkt op de cover van 100 Jaar Vennentheater (Foto: Joris van der Pijll).

Het honderdjarige openluchttoneel in Oisterwijk kent een rijke historie; hier een scène uit de uitvoering van Calendar Girl, waarin de spelers ‘uit de kleren’ gingen voor de foto’s van een kalender. Het spraakmakende resultaat van die fotoshoot pronkt op de cover van 100 Jaar Vennentheater (Foto: Joris van der Pijll).

100 Jaar Vennentheater, een geschiedenis van Oisterwijks openluchttoneel in vijf bedrijven, werd samengesteld met teksten van Piet Jacobs en een niet te onderschatten fotoredactie van Anton van Dorp, ondersteund door een filmproductie van Lovo. 128 pagina’s vertellen over het rijke verleden van het openluchttoneel. In veel vaak nooit eerder gepubliceerde illustraties, zowel in kleur als zwart-wit, en veel verhalen, gevormd in een meer journalistieke aanpak. In een eeuw tijd hebben misverstanden en halve en hele onwaarheden het zicht op het Oisterwijkse toneelverleden verduisterd. Die grauwsluier is weggetrokken. Primaire bronnen laten de feiten spreken.

Nee, Oisterwijk heeft niet de oudste openluchttheatertraditie van Nederland. Wel van Noord-Brabant. Nee, Anton Huijbers is niet de enige initiatiefnemer van het buitentheater op De Hondsberg. Ja, de Katholieke Kunstkring Oisterwijk Omhoog (KKOO), liep in de Tweede Wereldoorlog reputatieschade op door aansluiting bij nazi-instelling Kultuurkamer. Ja, ook de plaatselijke toneelreus Domstorff liep een vlek op zijn blazoen op door zich ontvankelijk te tonen voor steekpenningen. Maar met deze en andere onthullingen is deze brochure echter niet verworden tot een schandaalkroniek. Naast de dieptepunten komen ook de hoogtepunten in de schijnwerpers. Zoals de bouw van het Natuurtheater in 1936 en de oprichting van De Ghesellen van den Spele. De glorietijd begin jaren vijftig. De samenbundeling van toneeltalent in de VOS. De vernieuwingen door Theatergroep Trappaf. En de moderne montages met musicals en totaaltheater in deze eeuw. De afgelopen 100 jaar werd het openluchttheater zowel letterlijk als figuurlijk gedragen door de Oisterwijkse bevolking, een lange, creatieve culturele traditie die anno 2015 met liefde gekoesterd wordt. Ook nu nog trekken voorstellingen volle tribunes.

De samenstellers nemen u mee in een kleurrijk historiestuk van vijf bedrijven met als toegift een DVD waarop een documentaireserie van de LOVO over 100 jaar Openluchttoneel in Oisterwijk te zien is.

De presentatie volgt binnenkort ook in een film op deze website... (Foto: Joost van den Berg)

De presentatie werd ook vastgelegd in een film , te bewonderen op deze pagina… (Foto: Joost van den Berg)

Boekenkast

Beide exemplaren mogen volgens de deelnemers aan dit project niet ontbreken in de boekenkast van de Oisterwijk minnende inwoners; noch in die van de trein- en toneelliefhebber. Beide uitgaven liggen, inclusief in ieder exemplaar een DVD met filmdocumentaires, vanaf 7 september in de schappen van Boekhandel Oisterwijk, Boekhandel Bruna, VVV Oisterwijk, het Heemcentrum van De Kleine Meijerij en zijn te bestellen via de website Kwartiervanoisterwijk.nl. De prijs bedraagt € 12,95 per exemplaar; de opbrengst komt zoals altijd ten goede aan het historische en culturele werk van de stichting, gelden die nodig zijn voor het produceren van weer een volgende uitgave over de Oisterwijkse historie.

Delen:

Geef uw reactie

Graag met gepaste bewoording. Ongepast gedrag melden via mail@oisterwijknieuws.nl