Brabantse Gildekampioenschappen Heukelom

Afgelopen zondag werden in Heukelom de Brabants Gildekampioenschappen gehouden. Voorafgegaan door een oogstdankviering van de ZLTO, een vereniging voor ondernemers in de groene ruimte, verzamelden honderden in gildekledij gehulde mannen en een enkele vrouw zich op het grote grasveld bij ‘t Heukeloms Hoefke in Heukelom. Na het startsein trok de stoet onder luid tromgeroffel over het land en vormde een waar schouwspel; de vaandels zwierden door de lucht.

 

door Joris van der Pijll

 

Voor Dré van Hal, zelf lid van het Oisterwijk 800 bestuur, inwoner van Heukelom en tijdens de oogstdankviering ook als lid van de ZLTO aanwezig, stond deze dag in het teken van het liefdewerk van zijn overleden zwager, pater Ad van Esch. Voor het doel waar zijn zwager als missionaris voor heeft gestreden, het bieden van onderwijs aan de armste kinderen in Papua, werd hem gevraagd een woordje te voeren en aan dit doel werd vervolgens de collecte opbrengst van meer dan € 1.300,- aangeboden. Dré was na afloop van de eucharistieviering zichtbaar positief over het resultaat. ‘Mijn zwager kreeg het van de grond om, in een land met leerplicht maar zonder leermiddelen, toch onderwijs te organiseren. Toen hij overleed moest zijn werk worden voortgezet. Er is in 27 jaar 1,8 miljoen euro opgehaald en die is volledig naar het onderwijs in Papua gegaan.’

Kampioenschap

Direct na de oogstdankviering, de bekendmaking van het opgebrachte bedrag en de formele opening met de gebruikelijke sprekers, volgde de openingsceremonie van de gildefeesten. Een lange stoet van standaardrijders (paarden), trommelaars en vendeliers trokken het veld in Heukelom op en gaven een grootse demonstratie. Familie, vrienden en andere geïnteresseerden keken toe vanaf de grond; een enkeling klom op een bank of tafel om het schouwspel nog beter te kunnen bewonderen. Daarna kon het kampioenschap beginnen. De gildebroeders streden op ondermeer de onderdelen vendelen, trommelen en standaardrijden. De vele kleuren van de gildekledij gaven dit historisch evenement een kleurrijk tintje. Het was een lust voor het oog voor jong en oud. Speciaal voor de viering van 800 jaar stadsrechten werd dit kampioenschap en de oogstdankviering dit jaar in de gemeente Oisterwijk georganiseerd. Heukelom, de thuisbasis van het organiserende gilde Sint Joris en Sint Sebastiaan Enschot-Heukelom, had daarvoor de beste omgeving. Een weids landschap met veel groen en ruimte.

Arendonk

Vanwege de speciale vriendschapsbanden met het 800-jarige Belgische Arendonk waren er bij de gildekampioenschappen ook Arendonkse strijders aanwezig. Het enthousiasme dat het afgelopen jaar uit de gezamenlijke verjaardag met andere steden tot stand is gekomen, is met name bij de banden met de gemeenschap van Arendonk duidelijk merkbaar. Steeds vaker komt de naam Arendonk voor in Oisterwijkse berichten over het feestjaar. Een dergelijk groots kampioenschap kennen de Arendonkers niet; de uitnodiging van het Heukelomse gilde, om het bezoek van 2 september aan Arendonk met een wederbezoek te beantwoorden, was dan ook van harte welkom.

 

De Brabantse gildekampioenschappen werden op individuele prestaties gestreden op totaal vier disciplines in verschillende klassen. Van een algehele gildekampioen is dan ook geen sprake. Kort voor aanvang van de spelen werd door de organisatie duidelijk gemaakt: Winnaars strijden voor de eer, verliezers kunnen uitkijken naar een kans bij een volgende keer.

De Brabantse Gildekampioenschappen werden dit jaar gehouden in Heukelom, hieronder een klein sfeerbeeld, meer binnenkort op Lovo.TV

Meer info klik hier!

Meer info klik hier!

Pin It

Comments are closed.